Κυριότερα μέρη της ρόδας

Τα κυριότερα μέρη της ρόδας είναι ο τροχός, η βάση που στηρίζει τον τροχό και ο άξονας κύλισης που καθορίζει πόσο εύκολα και ομαλά μπορεί να λειτουργεί ένας τροχός.

Τροχός

Το κυριότερο συστατικό ης ρόδας, αυτό που έρχεται σε επαφή με το δάπεδο και κυλάει για να κινήσει όλη την εφαρμογή. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές τροχού για αναλόγως την εφαρμογή.

Πολυαμίδιο (PA – Nylon)

Χρησιμοποιείται κυρίως για στατικές εφαρμογές και σε κατάλληλα δάπεδα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ξύλινα ή πλαστικά δάπεδα καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τα χαλάσει. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε δάπεδα με ανωμαλίες, με πλάκες καθώς δημιουργείται θόρυβος και παράλληλα μεγάλες καταπονήσεις στη βάση λόγω των κραδασμών που το πλαστικό υλικό του τροχού δεν απορροφάει εύκολα. Από την άλλη μεριά συστήνεται η χρήση ενός τέτοιου τροχού σε μαλακά δάπεδα, όπως χαλιά καθότι η χαμηλή μεταξύ τους τριβή δίνει ευελιξία στην κίνηση του καροτσιού. Είναι ανθεκτικό σε χημικά διαλύματα και οι προτεινόμενες θερμοκρασίες λειτουργίας του είναι ανάμεσα στους -15 και +80C. Το σύνηθες χρώμα ενός τέτοιου τροχού είναι το άσπρο παρόλα αυτά υπάρχει και δυνατότητα για άλλα χρώματα (πχ μαύρο).

Πολυροπυλένιο (PP)

Έχει περίπου παρόμοιες ιδιότητες με το πολυαμίδιο, παρόλα αυτά είναι μαλακότερο ως υλικό και προτιμάται για χαμηλού βάρους στατικές εφαρμογές.

Γκρι λάστιχο

Αυτόν τον τύπο τροχού τον συναντάμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό όσο αφορά τη κατηγορία των τροχών επαγγελματικών εφαρμογών. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως αθόρυβη λειτουργία, χαμηλή αντίσταση κύλισης, προστασία στα δάπεδα. Λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε σκληρά δάπεδα, καθότι και σε δάπεδα με εμπόδια καθότι η ελαστικότητα του υλικού απορροφάει τους κραδασμούς που δημιουργούνται από την κύλιση σε ανώμαλα δάπεδα. Η συνήθης σκληρότητα του ελαστικού είναι 82shA, αλλά μπορεί να είναι διαθέσιμη και σε άλλες σκληρότητες όπως 55shA, 72shA κλπ. Η ζάντα ενός τέτοιου τροχού αποτελείται από γκρι Πολυπροπυλένιο (Copolymer 6). Προτεινόμενες θερμοκρασίες λειτουργίας είναι ανάμεσα στους -15C και +80C. Το λάστιχο μπορεί να είναι διαθέσιμο και σε άλλα χρώματα κατόπιν παραγγελίας.

Γκρι λάστιχο ηλεκτροαγώγιμο

Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπου δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός κατά τη λειτουργία της συσκευής. Ειδικό υλικό λάστιχου το οποίο πρακτικά γειώνει το καρότσι. Υπάρχει η επιλογή τόσο του ηλεκτροαγώγιμου, όπου η ηλεκτρική αντίσταση του υλικού είναι R<10ΚΩ όσο και η επιλογή του Αντιστατικού όπου η ηλεκτρική αντίσταση του υλικού είναι 100KΩ<R<10MΩ. Σε κάθε περίπτωση το χρώμα του ελαστικού είναι γκρι και της ζάντας μαύρο.

Βάση τροχού

Είναι το μέρος της ρόδας που συνδέεται με το καρότσι και δίνει την κατεύθυνση της κίνησης. Μπορεί να είναι είτε σταθερή είτε περιστρεφόμενη με ή και χωρίς φρένο με διαφορετικές δυνατότητες εφαρμογής. Το υλικό της βάσης είναι μεταλλικό, είτε από συμβατικό γαλβανισμένο χάλυβα, είτε από ανοξείδωτο (AISI 304). Το ανοξείδωτο είναι κατάλληλο για απαιτητικές εφαρμογές σε περιβάλλον με πολλά χημικά και αρκετή διάβρωση (π.χ βιομηχανία τροφίμων, νοσοκομεία κλπ).

Σε εφαρμογές όπως καρότσια ή έπιπλα υψηλής αισθητικής, οι βάσεις μπορεί να είναι ηλεκτροστατικά χρωματισμένες ή με επικάλυψη nickel ή μπρούτζο.

Άξονας κύλισης

Αναλόγως τις διαφορετικές εφαρμογές , υπάρχουν διάφοροι τύποι κύλισης όπως:

Χωρίς ρουλεμάν

Είναι η πιο συνηθισμένη και η πιο οικονομική λύση. Προτιμάται για καρότσια με χαμηλό φορτίο και λίγων διαδρομών στη διάρκεια της ημέρας. Δεν υπάρχει μεγάλη απαίτηση για συντήρηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διαβρωτικό περιβάλλον.

Διπλά σφαιρικά ρουλεμάν

Προτείνεται για περιπτώσεις όπου το καρότσι πρέπει να κινείται αρκετά και σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Προσφέρει χαμηλή αντίσταση κύλισης ενώ επιδρά θετικά και στην ευελιξία και το μανουβράρισμα του καροτσιού. Σε περιβάλλον διαβρωτικό με χημικά όπως βιομηχανία τροφίμων , νοσοκομεία μπορεί εναλλακτικά να προταθεί και ανοξείδωτα διπλά σφαιρικά ρουλεμάν.

Μονόφαιρο ρουλεμάν

Είναι η καλύτερη λύση για απαιτητικές εφαρμογές με μεγάλα φορτία και συνεχής κίνηση σε μακρινές αποστάσεις (π.χ καρότσια super market, καρότσια στα αεροδρόμια).Προσφέρει πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης, απαλή και ήσυχη κύλιση με μεγάλη διάρκεια ζωής. Σε περιβάλλον διαβρωτικό με χημικά όπως βιομηχανία τροφίμων , νοσοκομεία μπορεί εναλλακτικά να προταθεί και ανοξείδωτο μονόσφαιρο ρουλεμάν.